Lopetegui: Barcelona również powinna kończyć mecz w osłabieniu

Julen Lopetegui
Julen Lopetegui PressFocus

Sevilla roztrwoniła przewagę z pierwszego półfinałowego meczu w Pucharze Króla i po porażce w rewanżu (0:3) pożegnała się z rozgrywkami. Julen Lopetegui uważa, że Barcelona powinna zakończyć spotkanie w osłabieniu.

Sevilla nie przeciwstawiła się rywalom

Barcelona w ostatnich minutach zdobyła bramkę dającą dogrywkę. Do dodatkowych trzydziestu minut Sevilla podchodziła już bez Fernando, który otrzymał czerwoną kartkę za faul na Francisco Trincao i pozwoliła Blaugranie zdobyć gola na wagę awansu.

Ten mecz był dla mnie pokazem tego, co najbardziej okrutne w piłce nożnej. Ostatni fragment spotkania rozgrywaliśmy w osłabieniu, ale Barcelonę powinno spotkać to samo. Wiele się wydarzyło, mieliśmy problemy z kontuzjami, a rywal zdobył gola przy pierwszym strzale. Nie poddawaliśmy się i długo mieliśmy szansę na awans. Ta misja się nie powiodła, przez co jesteśmy smutni i zawiedzeni. Mimo tego czuję dumę. Musimy szybko to przetrawić i wrócić do walki w La Lidzepowiedział po spotkaniu Julen Lopetegui.

Były selekcjoner reprezentacji Hiszpanii miał na myśli sytuację, po której arbiter podyktował rzut karny dla Sevilli. Według trenera, Oscar Mingueza powinien wówczas zobaczyć drugą żółtą kartkę.

Niewiele można rzec. Jeśli skomentowałbym pracę arbitra, wiadomo, jakbym skończył. Uważam jednak, że nie podjął dobrej decyzji w związku z Minguezą, bo mieliśmy wówczas świetną okazję do zdobycia bramki. Sędzia widział to jednak w inny sposób – powiedział Lopetegui. – Drużyna jest zdołowana, dzisiejsza noc z pewnością nie będzie łatwa – dodał.

“Karny – tak, czerwona kartka – nie”

Z opinią szkoleniowca Sevilli nie zgadza się były sędzia, Juan Andujar Oliver, który skomentował wspomnianą sytuację dla Radia Marca.

Dobrą decyzją było podyktowanie rzutu karnego za popchnięcie ze strony gracza Barcelony. Jednocześnie sędzia postąpił dobrze, nie pokazując Minguezie drugiej żółtej kartki – skomentował uznany ex-arbiter.

Sevilla nie ma wiele czasu na trawienie bolesnej porażki. Już w sobotę czeka ją wyjazdowy mecz z walczącym o utrzymanie Elche.

Elche
Sevilla FC
Kursy moga ulec zmianie. Aktualizacja z dnia 6. marca 2021 15:46.

18+ | Graj odpowiedzialnie! | Obowiązuje regulamin

Komentarze

Comments 2 comments

Video okazji i faulu Mingueza na Ocampos:
marca.com/radio/2021/03/03/60400900ca4741ee3d8b4594.html
.
Pierwsze klatki video. Bardzo ciekawa sytuacja, imo co najmniej żółta (której nie dostał).
Żółta czy czerwo- decyduje ocena czy Pique przeszkodziłby napastnikowi w trafieniu z tej pozycji. Piłka jest szybsza niż człowiek a napastnik znajdował się w “strefie DOGSO” (polu “czystej możliwości”, wykreślonym przez linie łączące narożniki piątki i szesnastki). Jednak bramkarz i nawet odległy Pique zmniejszali pole napastnikowi, a więc tylko SPA (“dogodna sytuacja” nie “czysta”).
Zawsze jest to żółta, w tym wypadku druga, dziwię się decyzji.